VVOJ Trainingsdag Lokale en Regionale OnderzoeksJournalistiek

VVOJ Trainingsdag Lokale en Regionale OnderzoeksJournalistiek

Gisteren was ik aanwezig bij de trainingsdag Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek (#LROJ20) van de VVOJ op de Uithof in Utrecht (bekend terrein😃). Het was een interessante dag met bijzondere sprekers en een factcheckquiz ter afsluiting, die nog behoorlijk pittig was.

Over de dag waren drie sessies waarin je de keuze had uit drie workshops/lezingen. Ikzelf was aanwezig bij ‘Van liberale Hindoeschool tot heilige melkkoe’ van journalist Hans Otte. Voor Omroep West maakte Otte een serie over misstanden bij de Algemene Hindoe Basisschool in Den Haag. Want: hoe doe je onderzoek in een gesloten gemeenschap met een cultuur die niet de jouwe is?

Voor sessie twee woonde ik de workshop van datajournalist Yordi Dam bij: ‘Zet je publiek aan het werk,’ genaamd. Uitgelegd werd hoe te werken met de tool ‘MapGather’ van LocalFocus (waarvan Dam mede-oprichter is). Met MapGather kun je gemakkelijk informatie van je publiek (lezers) op een kaart verzamelen, erg handig voor lokale en regionale onderzoeksjournalistiek.

Sessie drie was: ‘Op jacht naar zorgcowboys in jouw regio’. Onderzoeksjournalist en (zorg)fraude expert Judith Spanjers zette uiteen hoe de zorg in Nederland geregeld is en hoe je als journalist zogenaamde zorgcowboys opspoort in jouw gemeente of regio. Behoorlijk ingewikkeld, maar zeker de moeite waard.

Ten slotte: de pubquiz over factchecken en een ‘vlamcollege’ van lector journalistiek en verantwoorde innovatie bij Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg, Daniëlle Arets. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s