Nederlandse jongeren wonen steeds langer thuis

Nederlandse jongeren wonen steeds langer thuis

Beeld: Aimée Kniese

Nederlandse ouders zorgen steeds langer voor hun kinderen. In 2017 woonden Nederlandse jongeren gemiddeld tot 23,5 jaar thuis. Vier jaar eerder was deze leeftijd 22,8 jaar. Dit meldt het CBS. Maar, hoe kan het dat Nederlandse jongeren steeds langer thuis wonen?

In 2015 werd de basisbeurs afgeschaft en het sociaal leenstelsel ingevoerd. Het geld dat studenten van de overheid kregen werd niet langer na het succesvol afronden van de studie omgezet in een gift. Hierdoor moeten steeds meer studenten gebruik maken van de studiefinanciering van de Dienst Uitvoering Onderwijs voor hun collegegeld en de kosten van levensonderhoud.  Voor de hoogte van de studiefinanciering maakt het tegenwoordig niet meer uit of studenten bij ouders wonen of uitwonend zijn. Daarnaast stijgt ook het collegegeld jaarlijks. In het schooljaar 2011-2012 was dit 1.713 euro. Voor het schooljaar 2020-2021 is het collegegeld 2.143 euro. Hierdoor blijven jongeren steeds vaker en langer thuis wonen. Zelfs studenten die een bijbaan hebben, blijven langer bij hun ouders of verzorgers wonen. Met een minimumloon van 9,72 euro per uur voor 21-jarigen, worden de kosten voor het levensonderhoud namelijk niet altijd gedekt.

Met de stijging van het collegegeld, stijgt ook de leeftijd waarop kinderen uit huis gaan.

Verder stijgt de huizenprijs nog steeds. De gemiddelde huizenprijs is momenteel 356.000 euro, 11,6% meer dan in 2020. Ook de huurprijzen worden hoger. In 2020 was de huurprijs gemiddeld 13 euro per vierkante meter, in 2019 was dit nog 10% minder, aldus de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Vastgoed Management Nederland (NVM).

Met de stijgende huizenprijzen, stijgt ook de leeftijd waarop jongeren het ouderlijk huis verlaten.

Ook de onzekere arbeidsmarkt en de lange wachtrijen bij sociale huurwoningen – in Amsterdam moeten woningzoekenden ruim tien jaar wachten – zorgen ervoor dat jongeren steeds later een eigen huis betrekken. 

Het is ook steeds normaler voor studenten om te reizen na hun studie, en daarvoor geld te sparen door thuis te wonen. We wisselen daarnaast steeds vaker van baan en veel jongeren willen daarom geen grote verplichting aangaan, zoals het kopen van een huis of appartement, of een huurcontract aan te gaan.

Naast economische redenen, zijn er ook sociale oorzaken dat jongeren langer bij hun ouders of verzorgers blijven wonen. ‘De band tussen ouders en kinderen is sterker geworden. Vroeger was een autoritaire opvoeding veel meer gangbaar. Toen wilden jongeren graag aan die druk ontsnappen. Nu zijn ouders en kinderen veel meer vrienden van elkaar.’ Dat stelt Jiska Peper, een hersenwetenschapper, in een artikel op EenVandaag.

Sophie K.* is 24 jaar oud en woont bij haar ouders. ‘De belangrijkste reden waarom ik nog thuis woon is dat ik het niet kan betalen om uit huis te gaan. Ik studeer Verpleegkunde en rijd vier dagen per week paard. Ik heb hiernaast geen tijd om veel te werken om een kamer te veroorloven, en wil geen schuld opbouwen,’ vertelt ze.

‘Ik vind het helemaal niet erg om nog thuis te wonen. Ik krijg genoeg vrijheid van mijn ouders en heb het op sommige vlakken misschien wel makkelijker dan klasgenoten die wel op kamers wonen. Er staat ’s avonds eten op tafel, mijn was wordt regelmatig gedaan en mijn ouders betalen mee aan kleding, mijn telefoon en laptop. Ik zou binnenkort natuurlijk wel uit huis willen maar voor nu vind ik het prima.’

Beeld: Pexels

Eveline Kortekaas, grafisch ontwerper en directeur van een drukkerij, is moeder van twee dochters van 20 en een zoon van 17. Wat haar betreft, mogen haar kinderen nog lang thuis blijven wonen. ‘Ik vind het geen enkel probleem als onze kinderen langer thuis blijven wonen, ik vind het juist heel gezellig. Ik vind het fijn om nog lang met elkaar een gezin te vormen. We hebben ook de ruimte en financiële middelen hiervoor. Ik denk dat het wel verstandig is om op enig moment toch zelfstandig te gaan wonen zodat ze een eigen leven kunnen opbouwen. De keuze leg ik voorlopig bij hen neer. Ze hebben nu in ieder geval de tijd om te sparen en te bedenken wat ze willen.’

Maar wat betekent het voor de sociale ontwikkeling van jongeren dat zij later uit huis gaan? Volgens pedagoog Marlou Vermeulen hoeft thuis wonen niet per se te betekenen dat jongeren niet zelfstandig worden.

Op de lange termijn heeft het later uit huis gaan ook een aantal gevolgen. Veel jongeren maken besluiten die zij vroeger als twintiger maken, zoals het kopen van een huis of trouwen, nu pas als zij begin dertig zijn. Volgens Vermeulen is dit op sociaal gebied minder het geval. ‘De een kan ontwikkeling meemaken op kamers terwijl de ander dezelfde ontwikkeling thuis doormaakt. Je hoeft daar op latere leeftijd dus geen problemen mee te hebben.’

In vergelijking met andere Europese landen, zitten Nederlandse jongeren ergens in het midden. Zweedse jongeren zijn bijvoorbeeld 18,5 als ze het ouderlijk huis verlaten, terwijl Deense jongeren gemiddeld op hun 21e uit huis gaan. Daarentegen wonen in Kroatië 75% van de mensen tussen 25 en 30 nog thuis.

Verantwoording

Voor de data-analyse heb ik gekeken naar cijfers van het CBS, en deze gecombineerd met cijfers van Dienst Uitvoering Onderwijs over het collegegeld, en cijfers over de gemiddelde huizenprijs over de jaren. Hiermee toon ik aan dat de leeftijd waarop jongeren uit huis gaan hoger wordt naarmate het collegegeld en de huizenprijzen stijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s